Västerås

Spara energi i Dingtuna

Nu har du som bor i Dingtuna utanför Västerås en gyllene chans att få råd och tips för att minska din elräkning. På måndag drar Västerås stad igång en energsiparkampanj som ska pågå till 2015. Och det är dingtunaborna som blir först ut att få expertråd i energisparande under de närmaste två veckorna.

Målet är att minska elförbrukningen med fem procent

Kampanjen som nu startar har ett konkret mål, berättar Catrine Granö, informatör på stadsledningskontoret i Västerås:

– Att lära människor att ändra beteende och attityd för att kunna sänka el- och värmekostnaden med fem procent per hushåll, det är ju ett konkret mål. Vi vill faktiskt ändra på saker och ting, säger hon till P4 Västmanland.

Start i Dingtuna - 19 områden följer

Den fleråriga energisparkampanjen drar alltså igång i Dingtuna, men bor du någon annanstans i Västerås är det ingen fara. Du får också din chans att få tips och råd. Kampanjen ska under under de kommande åren besöka totalt 20 olika områden i Västerås kommun.

Förutom kommunens energirådgivare och förvaltningar deltar även Mälarenergi, Vafab miljö och bostadsbolaget Mimer i kampanjen.

Inte svårt att dra ner med fem procent

En av de som dingtunaborna kan vända sig till för råd och tips är energi- och klimatrådgivaren Kjell-Åke Valsås, han menar att det med enkla medel går att spara el och pengar utan att dra ner på standarden:

– Ser man på den totala energianvändningen i ett hushåll eller i en villa som ligger på 25 000 kWh och sedan minskar med fem procent så innebär det ganska så stora besparingar.

– När man köper nya produkter ska man köpa sådant som är energsieffektivt. Och när man har apparater i varje rum så ska man se till att stänga av alla apparater när man inte använder dem. Dessutom ska man även stänga av stand-by-funktioner och sådant som drar energi i onödan, säger Kjell-Åke Valsås.

– Naturligtvis så ska man inte frysa eller ha mörkt i sitt hus, men man ska se till att man inte har varmare än nödvändigt och att man använder all apparatur effektivt istället, säger energi- och klimatrådgivare Kjell-Åke Valsås, vid Västerås stad, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista