Sala

Extra pengar till nämnderna 2010

De 16 miljoner kronor som Sala kommun fått i extra tillskott av regeringen för nästa år ska nu fördelas. Kommunstyrelsen ska i dag besluta om att nämnderna ska få utökade budgetar nästa år.

– Genom att fördela de 16 miljoner extra som vi nu fått  i budgetpropositionen, om vi fördelar dem rätt över utifrån personalbudgeterna, så är min bedömning att det är det bästa sättet att hantera de här resurserna för då går vi direkt på de personalintensiva nämnderna och deras behov. Det är framför allt inom skola, vård och omsorg, säger kommunalrådet Carola Gunnarsson (C).

Förslaget är att varje nämnd får ett tillskott på 1,5 procent extra i sin budget nästa år för att täcka personalkostnaderna. Mest pengar får vård, skola och omsorg.

Vård- och omsorgsnämnden föreslås dessutom få 3,5 miljoner kronor extra för att undvika uppsägningar på grund av att kostnaderna för försörjningsstöd har ökat. Men Tommy Johansson, oppositionsledare för socialdemokraterna, är kritisk till att öronmärka pengarna som vård- och omsorgsnämnden får, i stället för att nämnden själv bestämmer hur pengarna ska användas.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden föreslås också få 2 miljoner kronor extra nästa år till elev-datorer. Även det ifrågasätts av socialdemokraterna:

– Det är ju mycket klokt i sig, men när vi samtidigt vet att den här nämnden visar ett underskott just nu som håller på att dra iväg månad för månad så det ligger runt 12 miljoner nu, så är det liksom farligt att lägga alla pengar som är knutna i en säck. Och att nämnden inte har någonting att påverka alls, säger Tommy Johansson (S).

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".