Terttu Perttunen
hallstahammar / köping

Dålig information om finska kommuner

Den 1 januari blir Hallstahammar och Köping förvaltningsområden för finska språket, vilket innebär att den finska befolkningen där får utökade demokratiska rättigheter. Men många Sverigefinnar vet inte vad det här innebär. Informationen från kommunerna är för dålig, säger flera som P4 Västmanland pratat med.

– Gemene man känner inte till att det finns en lag, säger till exempel Terttu Perttunen i Hallstahammar.

Flera som P4 Västmanland pratat med säger att många fortfarande inte vet vad som händer i Hallstahammar och Köping efter årsskiftet. Att folk inte vet om att de då får rätt att använda finska i kontakter med kommunen och att få äldreomsorg och förskola på finska.

– Jag tror inte att alla vet om det. Jag har inte sett någon information någonstans egentligen. säger Susanna Ståhle i Hallstahammar som gärna skulle se att kommunen delade ut broschyrer så att informationen spreds till alla invånare i kommunen.

– Jag skulle vilja att informationen spreds via media och att kommunpolitikerna tog det till sig och samlade till informationsmöte eller någonting, säger Kristiina Vajaavirta i Köping.

Jari Heikkinen, biträdande kommunchef i Hallstahammar beklagar att informationen kommer ut i senaste laget.

– Ja, vi är ju lite efter i tid eftersom beslutet kom sent. Sedan ligger ju också ett ansvar på staten att se till att lagstiftningen finns tillgänglig på finska, vilket den inte gör idag. Och det menar vi är beklagligt.

Kommunernas egna hemsidor, finska organisationer och lokal media kommer framöver att vara viktiga informationskanaler för både Köpings och Hallstahammars kommun. Men trots det finns inga garantier för att det kommer att vara tillräckligt.

– Hur mycket man än har ambitionen att informera så är det inte säkert att man når ut till alla ändå, säger Tord Lindberg, kanslichef på statskansliet i Köping.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Faktaruta:

Befolkningsandel med finsk anknytning i länets kommuner:

  • Surahammar 30,5 %
  • Fagersta 26,4 %
  • Skinnskatteberg 23,6 %
  • Hallstahammar 23,2 %
  • Norberg 20,3 %
  • Köping 18,6 %
  • Kungsör 16,7 %
  • Västerås 13,1 %
  • Arboga 10,6 %
  • Sala 10,4 %

Källa: SR Sisuradio

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".