Susanna Ståhle

Hallstahammar anställer kommunlots

En finskspråkig kommunlots i Hallstahammar ska göra det möjligt att uträtta ärenden hos kommunen på finska. Susanna Ståhle tror att den möjligheten kommer att uppskattas av många finskspråkiga, men hon tycker samtidigt att det är något som borde ha kommit mycket tidigare.

– Efter årsskiftet har den finska befolkningen rätt att i alla kontakter och ärenden med kommunen kräva att få tala finska. Därför kommer vi att anställa en kommunlots, säger Jari Heikkinen, biträdande kommunchef i Hallstahammar.

Efter årsskiftet får den finska befolkningen i Hallstahammar och Köping rätt enligt lag att kunna använda finska i alla kontakter och ärenden med kommunen. Det i samband med att kommunerna blir förvaltningsområde för finska språket.

Därför planerar nu Hallstahammars kommun för hur de ska göra det möjligt för den finska befolkningen att på ett enkelt sätt komma i kontakt med kommunen och få uträtta sina ärenden på finska. Och man har alltså bestämt att man ska anställa en kommunlots. En finskspråkig person som ska hjälpa finsktalande i deras kontakt med kommunen.

– Personen kommer att tala väldigt god finska och kunna kommunen, som pusslar i hop olika delar och som kan hjälpa till om man till exempel vill söka ett bygglov och tala finska, säger Jari Heikkinen, biträdande kommunchef i Hallstahammar.

Susanna Ståhle i Hallstahammar tycker idén om en finskspråkig kommunlots verkar som en bra lösning, även om hon tycker att lagen som ger möjligheten till finsk service i hemkommunen borde ha kommit mycket tidigare.

– Vi i vår generation, som andra eller tredje generationens invandrare, vi kan ju oftast båda språken. Men för våra föräldrar har det ju varit svårare att till exempel be om hjälp. Så det här är jättebra. Men jag tycker nog att det borde ha trätt i kraft tidigare, säger Susanna Ståhle i Hallstahammar.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".