Jari Heikkinen
Hallstahammar/Köping

Pengar till förvaltningsområden dröjer

Det statliga bidraget till de finska förvaltningsområdena dröjer. Tidigast vid jul får kommunerna reda på hur mycket pengar de får till sitt nya uppdrag. Det här ställer till problem, menar Jari Heikkinen som är biträdande kommunchef i Hallstahammar.

Den 1 januari blir Hallstahammar och Köping finska förvaltningsområden och måste då kunna erbjuda kommunal service på finska i form av kommuninformation och äldre- och barnomsorg.

Men det kan dröja ända till slutet av december innan kommunerna får veta hur mycket pengar de får i statsbidrag för de merkostnader som det här innebär. Regeringen har aviserat att det finns 50 miljoner kronor i potten som ska delas mellan kommunerna i de olika förvaltningsområdena.

Men exakt hur mycket pengar varje kommun får blir inte klart förrän tidigast runt jul. Och det är problematiskt menar Jari Heikkinen, biträdande kommunchef i Hallstahammar.

– För det första vet vi ju inte än hur mycket vi får och vi tror inte heller på något sätt att pengarna kommer att räcka. Det är vår erfarenhet av statsbidrag, säger han.

Lennart Rohdin är politiskt sakkunnig på Integrations- och jämställdhetsdepartementet, han förklarar varför beskedet om pengarna dröjer.

– Det är ju först när statens budget, i slutet på december strax före jul, har antagits av riksdagen som det här besluten kan fatts, säger han.

I Köping väntar man förstås också på att få besked om storleken på statsbidraget. Men Tord Lindberg, kanslichef på statskansliet säger samtidigt såhär:

– Vi utgår naturligtvis ifrån att det statsbidrag som man lämnar till kommunerna också kommer att täcka de merkostnader som det här innebär.

Oavsett storlek på statsbidraget måste kommunerna leva upp till åtagandena som finskt förvaltningsområde. Och räcker inte de statliga slantarna, ja då får kommunen själv gå in med resurser:

– Ja, självklart. Vi kommer att försöka leva upp till den här lagstiftningen. Vi tar det här på väldigt stort allvar, säger Jari Heikkinen, biträdande kommunchef i Hallstahammar.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".