fagersta

Kommunen släpper hemtjänsten fri

Hemtjänsten i Fagersta ser nu ut att öppnas för privata företag. Socialnämnden i Fagersta föreslår nämligen att man ska börja med det, till att börja med under en tvåårsperiod. Beslut tas av kommunfullmäktige, kanske i december. Tanken är också att kunden själv ska få välja utförare.

– Jag tror att det är bra att man kan välja själv, jag tycker vi ska pröva på det i alla fall, säger Elly Strand, pensionär i Fagersta.

Eftersom socialnämnden nu har föreslagit att öppna för privat hemtjänst, lutar det mesta åt att det kommer att bli verklighet. Och flera företag har redan hört av sig till kommunen för att anmäla sitt intresse. Några av företagen är Carema, Samhall och HSB Mälardalen.

Gunborg Kjellberg är en annan som tror att det vore bra om man kunde välja, men hon poängterar att hon inte är missnöjd med kommunens hemtjänst:

– Nej, tvärtom. När jag hade hemtjänst gjorde kommunen ett fantastiskt jobb och jag tror att kommunen är så pass bra att de skulle stå sig i konkurrensen med de andra, säger Gunborg Kjellberg.

Den modell som kommunen föreslår går ut på att den som vill ha hemtjänst först vänder sig till kommunen. Då blir det en biståndshandläggare som tar beslut om vilken hemhjälp som kommunen betalar för. Sedan får personen välja en utförare: kanske blir det kommunens hemtjänst, eller någon av de privata aktörerna.

Det ska varken bli dyrare eller billigare, idén är att man ska konkurrera med kvalitet.

Om man ska införa det här kundvalet eller inte ska fullmäktige ta beslut om, kanske redan i december.

Kennet Lindquist
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".