Västerås Domkyrka.

Svenska kyrkan tvingas spara miljoner

Svenska kyrkan tvingas spara på grund av lågkonjunkturen. Man får nämligen in allt mindre pengar i form av kyrko- och begravningsavgifter. Västerås kyrkliga samfällighet, exempelvis, tvingas till miljonbesparingar de närmaste åren.

– Det beror helt enkelt på att inkomsterna i samhället sjunker på grund av arbetslöshet. Det handlar om flera miljoner i underskott från 2011 fram till 2014 om vi inte gör någonting, säger Sven Sörbring, förvaltningschef vid Västerås kyrkliga samfällighet.

Främst två sätt att spara

Svenska kyrkan i Västerås består av elva församlingar som gått samman i en så kallad samfällighet. Den ansvarar för ekonomi, personal, löner och fastigheter.

Samfälligheten klarar ekonomin under 2010 men 2011 och framåt väntar magrare år. Därför måste man hitta sätt att dra ner på kostnaderna. Man försöker så långt som möjligt att spara på ett sätt som inte drabbar kyrkans medelmmar.

Därför är det först och främst två områden som står till buds när det ska sparas, enligt Sven Sörbring:

– Mötet med människor är oerhört viktigt och där vill vi på alla sätt och vis se till att det inte blir lidande av att vi nu går in i en sämre ekonomi.

– Det vi gör är ju att försöka minska adminstration genom bättre rutiner, genom användandet av IT och så vidare. Vi försöker se över så att vi har ett effektivt lokalutnyttjande, säger Sven Sörbring.

Personalminskningar att vänta

Sammanfälligheten har idag omkring 250 anställda, och även på personalsidan tvingas man vidta åtgärder för att möta effekterna av lågkonjukturen.

När det gäller personalminskningarna ska de så långt som möjligt genomföras genom så kallade naturliga avgångar.

– Vi vill ju försöka på alla upptänkliga sätt att klara den här situationen utan uppsägningar av personal, men det måste ju ske via att vi utnyttjar de pensionsvakanser som uppstår, säger Sven Sörbring till P4 Västmanland.

Frågan om besparingar tas upp i Västerås kyrkliga samfällighets fullmäktige i kväll, onsdag.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".