Jessica Polfjärd (M).

Moderat vill avskaffa naturreservat

Äganderätten är viktigast, tycker riksdagsledamoten Jessica Polfjärd (M) från Västerås. Därför vill hon avskaffa naturreservaten och dessutom göra det enklare att upphäva redan bildade reservat.

I en motion till riksdagen skriver Jessica Polfjärd att dagens möjligheter att bilda naturreservat mot markägarens vilja är ett allvarligt ingrepp i äganderätten.

I stället föreslår hon frivilliga naturvårdsavtal mellan markägare och länsstyrelse.

Alliansregeringen har i en motion till riksdagen föreslagit en ny typ av naturvårdsavtal, som ska stärka privata markägares inflytande, när naturreservat ska bildas. Men Jessica Polfjärd vill gå ett steg längre i skyddet av den privata äganderätten.

I sin motion menar hon att det - trots regeringens förslag om naturvårdsavtal - fortfarande kan ske rättsövergrepp när staten hävdar att det allmännas intressen tar över den enskildes rätt att bruka sin egen mark.

I riksdagsmotionen skriver Jecssica Polfjärd samt partikamraterna Cristian Holm och Gustav Nilsson att naturreservat är en tvångsåtgärd som strider mot äganderätten.

För att göra det lättare att upphäva befintliga naturreservat föreslår motionärerna att beslut om upphävande ska kunna tas av länsstyrelserna, i stället för som idag, av regeringen.

I Västmanland är blott två procent av den produktiva skogern avsatt till naturreservat, men det säger ingenting om hur enskilda drabbats, säger Jessica Polfjärd till P4 Västmanland.

Gunnar Eriksson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".