VA-chef Göran Wreder.
Skinnskatteberg

Missfärgat vatten ska bli rent

Skinnskattebergs kommun är i stort behov av en ny vattentäkt. Orsaken är att vattnet från täkten i Riddarhyttan inte håller tillräckligt hög kvalitet. Nu finns en alternativ täkt klar, men mycket återstår innan vattnet därifrån kan användas.

Idag får Skinnskatteberg sitt vatten från en täkt i Riddarhyttan, men vattnet därifrån har höga halter järn och mangan. Det gör vattnet missfärgat.

– Tvätt kan bli förstörd, det luktar och smakar illa och det är inte roligt att konsumera, säger Göran Wreder, VA-chef i kommunen.

I Skinnskatteberg väljer kommunen att lösa problemet med det dåliga vattnet med att hittta en helt ny vattentäkt, istället för att rena vattnet från den gamla täkten. Det ökar säkerheten, säger Göran Wreder:

– Vi har ju då en bättre beredskap om det skulle hända något i den ena vattentäkten, säger han.

Redan förra sommaren borrades en ny brunn strax söder om Färna och prover visar att det både finns tillräckligt med vatten och att det är vatten av god kvalitet. Men fortfarande återstår en del innan vattentäkten kan tas i bruk. Dels måste markägarna informeras, dels måste vattendomstolen godkänna täkten och dels måste en ledning dras från täkten till Skinnskattebergs tätort. Där behövs ett politiskt beslut, säger Göran Wreder:

– Där behöver politikerna mer kött på benen, så att vi kommer att göra en utredning där vi mer exakt fastställer vad priset blir för den här överföringsledningen, säger Göran Wreder till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".