surahammar

Ännu ingen ljusning i Virsbo

När varselvågen slog till för ett år sedan drabbades Virsbo i Surahammars kommun särskilt hårt. Många blev av med jobbet. Och sedan vågen slog till har läget försämrats ytterligare. Men från senare delen av 2010 kan vi förhoppningsvis våga hoppas på en förbättring, enligt arbetsförmedlingens chef i Hallstahammar och Surahammar.

– Det har blivit fler varsel sedan varselvågen slog till, totalt sett sedan augusti 2008 är drygt 200 personer drabbade av varslen. Det blir färre och färre platser att söka och det blir mer och mer hopplöst att se möjligheterna, man måste röra på sig - flytta, säger Martti Wäyrynen, chef på arbetsförmedlingen i Hallstahammar och Surahammar.

Känns det hopplöst för de boende i Virsbo?

– Det behöver det inte göra, det finns lediga jobb men få är utannonserade. Det finns platser hos företagen, men man tar inte risker. Man väntar och ser för att sedan rekrytera när det blir absolut nödvändigt.

Vilka jobb finns att söka?

Industrijobb, men också inom serviceyrken och inom handeln. Och tittar man hur det ser ut i Västerås så finns det ju egentligen hur mycket som helst, men mest teknikerjobb och det är ju inte direkt tekniker som friställts i Virsbo, säger Martti Wäyrynen till P4 Västmanland.

– Det har alltid funnits dolda jobb som inte varit panikartade och bråttom att tillsätta, men när rätt person dyker upp då tillsätter man det. Men vi är tämligen överens alla parter att botten är nådd, men att uppgången kommer att ta tid. Vi vågar inte hoppas på en märkbar förbättring under första halvåret 2010 men förhoppningsvis under den andra halvan, säger han.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".