Kronprinsessan Victoria och Daniel, här på souvernirmuggar. /Foto: Bertil Ericson/SCANPIX/

Prinsessblommor föll inte i god jord

Kronprinsessan Victoria och hennes blivande make Daniel Westling kommer inte att få några bröllopshälsningar i form av blomsterrabatter i Ulriksdals slottspark nästa år. Erbjudandet från Ståthållarämbetet till Sveriges kommuner föll nämligen inte i god jord.Erbjudandet har uppfattats som en uppmaning om att ge en gåva till brudparet. Därför läggs projektet ner.

– Vi har postat brev till samtliga kommuner för att informera om att vi lägger ner den här delen av utställningen, säger ståthållare Lennart Ahlgren till SVT Värmlandsnytt.

Som P4 Västmanland berättat har flera av länets kommuner redan tackat nej till att betala 75 000 kronor per kommun för blomsterhälsningen.

Det kanske var lika bra; det verkar nämligen vara olagligt.

Håkan Torngren, som är jurist på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), säger till SVT:s Rapport att det strider mot kommunallagen att skänka gåvor till ett statsöverhuvud.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".