Mia Canblad och Mikael Ahlgren på Köpings dagcenter. Foto: Kennet Lindquist/SR
Köping

Nytt dagcenter för autistiska personer

Det nya dagcentret ska skapas i Köping enligt ett beslut som vård- och omsorgsnämnden tog i veckan. Hösten 2010 ska det vara klart för inflyttning.

Dagcentret ska öppna i en lokal där det i dag är en förskola som ska flytta till våren. Sen ska lokalerna byggas om, och dagcentret ska kunna öppna någon gång nästa höst, hoppas man.

– Autistiska behöver oftast mer än en personal, nästan en egen personal på sig. Här har vi grupper och vi hinner inte med dem lika mycket individuellt. Så jag tycker det är bra. Det säger Mia Canblad, som idag jobbar på Köpings Dagcenter i Köping.

Fyra autistiska personer från Köping åker varje dag till Kungsör för att delta i daglig verksamhet där. Och med ett nytt dagcenter behöver inte Köping köpa dessa tjänster hos någon annan kommun.

Dagcentret kommer att kosta två och en halv miljon kronor per år att driva.

En annan orsak är till att man skapar det här dagcentret är att behovet kommer att öka. Antalet personer i Köping med autism som behöver daglig verksamhet är sju idag. Om några år räknar man med att det är tretton personer, nästan dubbelt så många alltså.

Kennet Lindquist
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".