västerås

S och V vill granska äldreboenden

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill att äldrenämnden ska granska de äldreboenden som upphandlats i Västerås från 2007 och framåt. Det för att se om utförarna lever upp till den kvalitet som lovades vid upphandlingen.


– Annars så kan ju utförarna göra som de vill om de inte granskas, säger Carin Lidman, socialdemokrat och ledamot i äldrenämnden i Västerås.

Det var på äldrenämndens sammanträde den 20 oktober som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet yrkade på att nämnden skulle ge sociala nämndernas stab i uppgift att granska de kvalitetsupphandlingar som genomförts i Västerås sedan 2007. Det för att se om utförarna lever upp till den kvalitet som de lovade vid upphandlingen.

– Det handlar om fem boenden. Det är Änglamarken, ett helt nytt boende och Eriksborg som upphandlades under 2007. Under 2008 upphandlades Rösegården, Hagalidsgården och Södergården, säger Carin Lidman.

Tjänstemännen på sociala nämndernas stab har nu berett ärendet och föreslår äldrenämnden att besluta att genomföra granskningen.

– Tjänstemännen föreslår att man ska göra en så kallad aktiv uppföljning, något som ska vägas ihop med enkäter man gör med brukare och medarbetare.

Bengt- Åke Nilsson, folkpartistisk ordförande i äldrenämnden, säger till P4 Västmanland att han ännu inte hunnit sätta sig in i tjänstemännens skrivelse och vill därför vänta med att kommentera ärendet och det kommande beslutet.

Men Carin Lidman, socialdemokrat och ledamot i äldrenämnden, tror ändå på ett positivt beslut i nämnden den 17 november.

– Ja, det brukar bli som staben föreslår. Så jag tror det blir så, säger hon.

 Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".