1 av 2
Westinghouse kärnbränsleanläggning i Västerås.
2 av 2
Johan Hallén, vd på Westinghouse i Västerås.
västerås

Höga uranvärden i anställdas urinprov

Anställda på kärnbränslefabriken Westinghouse i Västerås kan ha blivit utsatta för höga doser av uran.

Det var när företaget undersökte halten uran i urinen hos anställda som man upptäckte att det finns risk för att mer uran ansamlats i deras kroppar än vad man tidigare trott.

Just nu utreder Strålsäkerhetsmyndigheten hur Westinghouse hanterar riskerna med att andas in urandamm som bildas i tillverkningsprocessen.

Eric Häggblom, inspektör för radioaktiva ämnen på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger till P4 Västmanland att det är bekymmersamt att man under lång tid andas in urandamm och att det då ansamlas i kroppen.

Det är Westinghouse som - via tester och vid arbete med att förbättra arbetsmiljön - har funnit de förhöjda värdena.

Eric Häggblom från Strålsäkerhetsmyndigheten menar att siffrorna pekar på ett arbetsmiljöproblem.

 Just nu arbetar både Strålsäkerhetsmyndigheten och Westinghouse med att tolka siffrorna och värdena, för att finna ut vad de egentligen betyder.

Det arbetet ska vara klart vid årsskiftet, men myndigheten säger ändå att det finns risk för att mer uran ansamlats i kroppen hos de anställda än man tidigare trott.

Johan Hallén, vd på Westinghouse, säger att de tar arbetsmiljön på största allvar och att de uppmätta förhöjda uranvärdena hos vissa anställda inte utgör någon fara eller risk.

Lars Barregård är professor och överläkare vid arbets-och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Risken för lungcancer beror på hur radioaktivt urandammet är och under hur lång period man har andats in det, säger Lars Barregård.

Inga utsläpp från kärnbränslefabriken har ägt rum, problemet gäller endast de som arbetar i fabriken.

Terje Lund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".