Västerås

Lågavlönade tvingas betala för förskola

Nu ska alla börja betala för sin förskoleplats i Västerås, i alla fall om majoritetens förslag går igenom på kommunfullmäktige idag. Nu är förskolan avgiftsfri för hushåll med en inkomst under 12 000 kronor. Sanna Axelsson och Lotta Karlsson tycker inte om förslaget.

-- Det är en ganska dålig lön, då måste man ju ha pengar över till annat. Nej, jag tycker förslaget är dåligt, säger västeråsarna Sanna Axelsson och Lotta Karlsson.

Förslaget om att hushåll som har en totalinkomst på under 12 000 kronor ska börja betala för sina förskoleplatser har väckt känslor. Men moderata kommunalrådet Mikael Damsgaard tar det i försvar.

– Man får ju betänka att i förskolan ingår det en hel del som föräldrar normalt har ansvar för, för sina barn. Att föräldrarna betalar en liten avgift för det, tycker jag inte är orimligt, säger Mikael Damsgaard.

Förslaget är del av en större förändring i förskoletaxan. En annan förändring är att den reduktion som idag ges på avgiften till alla föräldrar, ska sänkas med nästan 13 procent.

Majoritetens beräkningar visar att man kommer få in nästan 4,5 miljoner kronor extra år 2010, om förändringen klubbas igenom. Och Mikael Damsgaard hymlar inte med att ekonomin är ett av skälen till förändringen.

– Dels finns det i viss mån ekonomiska skäl, men också styrningsskäl. Det är viktigt att de som utnyttjar en tjänst också betalar någonting, säger Mikael Damsgaard.

Men där får han mothugg. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tidigare reserverat sig mot förslaget. Per Lithammer är vänsterpartistiskt oppositionsråd.

– Det är så små pengar det här handlar om för kommunen. Men för den enskilde är det stora pengar. Då är det rimligt att ha en taxa med ett tak så att vissa har avgiftsbefrielse, säger Per Lithammer, vänsterpartistiskt oppositionsråd i Västerås.

För ett hushåll med en inkomst på 10 000 och med tre barn i förskolan mer än 15 timmar i veckan, skulle förslaget innebära en avgift på 600 kronor. I gallerian i Västerås är Sanna Axelsson och Lotta Karlsson överens.

– Jag tror att det slår jätte hårt om man har en så liten inkomst, säger Sanna Axelsson och Lotta Karlsson.

Johanna Ravhed
johanna.ravhed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".