Västerås

VSK vill sälja andelar i spelare

VSK fotboll planerar att sälja andelar i VSK-spelare som ett sätt att få in pengar till klubben.

– Som ekonomiansvarig har jag jättsvårt att se hur VSK ska kunna överleva om vi inte gör en sådan här satsning, säger Fredrik Jireteg, kassör i VSK fotboll.

De senaste åren har ekonomin varit ett stort bekymmer för VSK fotboll. Just nu är det inga akuta problem, enligt Fredrik Jireteg, i å med att spelarna gick med på tillfälligt sänkta löner, men fortfarande måste klubben få in mer pengar.

Därför har VSK tittat på hur klubbar som Degerfors, Mjällby och Åtvidaberg gör, och kommer att bilda ett aktiebolag eller en fond där det ska gå att köpa andelar i några av VSK:s spelare. Enligt planerna ska vem som helst – företag, organisationer, privatpersoner – kunna köpa andelar. Vilka spelare det kan bli frågan om vill inte Fredrik Jireteg säga ännu, även om han redan vet:

– Vi kommer inte att nämna dem innan vi lämnar ut det men vi har jättebra koll på vilka som är intressanta för marknaden, säger Fredrik Jireteg.

Den som köper en andel i en spelare kommer att få möjlighet att träffa "sin" spelare då och då. Rent ekonomiskt fungerar det så att andelsägaren får pengar om spelaren säljs vidare till en annan klubb, men om spelaren inte säljs blir det inga pengar.

– Det här är en högriskfond egentligen, du satsar på spelare, på människor, att bli bra fotbollsspelare, säger Fredrik Jireteg.

– Vad tror du om intresset för att köpa en andel i en spelare hos er?

– Intresset är stort, vi har ju fått information från marknaden om att det finns ett intresse för det här och det är det som har gjort att vi har tittat på det från första början säger Fredrik Jireteg, som hoppas att det från och med januari – februari någon gång ska gå att köpa andelar i VSK:s spelare.

Patrik Åström
nyheterna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".