Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
västerås

Kritik från Skolinspektionen

Publicerat fredag 13 november 2009 kl 14.45

Västerås kommun måste omedelbart göra något åt att var fjärde elev går ut nian utan att ha fullständiga betyg. Det konstaterar skolinspektionen i en rapport som presenterades idag. Senast den 15 februari ska Västerås stad ha lämnat in sina förslag på vad de tänker göra åt bristerna.

– Det allvarligaste är att kunskapsresultaten behöver förbättras. Alla elever har rätt att nå målen för utbildningen och nå sitt maximala resultat. Och det gör man inte i Västerås kommun idag, säger undervisningsrådet Anna Rydin på Skolinspektionen.

Ansvariga kommuner har tidigare sagt att de är medvetna om problemet och jobbar på en lösning. Men det räcker inte som svar menar Anna Rydin.

-- Vi förstår att man arbetar med det här, men det räcker inte. De måste göra mer och vi kan inte nöja oss förrän alla elever har godkänt i samtliga ämnen, fortsätter hon.

Under ett års tid har skolinspektionen besökt kommunens förskolor, grundskolor, gymnasier, vuxenutbildning och särskolan.

Åtgärder behövs på samtliga enheter, men det är mer eller mindre allvarliga brister som Skolinspektionen påpekar.

Samtidigt som inspektionen konstaterar att eleverna känner sig trygga i skolorna i Västerås så behövs det ändå åtgärdsprogram för kränkande behandling.

Kvalitétsuppföljningen kan också bli bättre, och flera fritidshem lever inte upp till kraven på meningsfull fritid och stöd åt de elever som behöver det. Lokalerna är ofta för trånga och grupperna för stora.

Men det allvarligaste är ändå bristen på kunskap hos eleverna. Det handlar om resultat från ettan upp till gymnasienivå som är sämre än riksgenomsnittet.

Dessutom är det flera skolor som inte ens erbjuder ämnen som ska ingå i undervisningen i femman, som teknik och hemkunskap.

Mikael Damsgaard är ordförande i grundskolenämnden:

– Det kan jag aldrig acceptera. Det finns nationella mål och kursplaner för de ämnena. Eleverna ska naturligtvis har undervisning i alla ämnen, säger han.

Bäckbyskolan hade 64 procent av niondeklasserna betyg i alla ämnen förra året.

– Resultaten är för låga. Vi har jobbat hårt i många år, men ändå har vi inte lyckats nå en nivå som vi tycker är acceptabel, säger Mats Rosén, rektor på Bäckbyskolan.

64 procent av niondeklassarna på Bäckbyskolan hade betyg i alla ämnen förra året, enligt Skolinspektionens rapport.

Rektor Mats Rosén är oroad, men säger också att man nu ska ta nya krafttag för att få ordning på situationen. Han berättar att skolan ska startas upp i en ny form nästa läsår där högre resultat ska vara ledstjärnan. Det ska bland annat uppnås genom en större IT-satsning och genom att eleverna ska få tydligare mål att jobba mot.

Hur känns de här siffrorna som rektor?

– Det är förstås ingenting som vi är stolta över, säger Mats Rosén.

Maria Edlund och Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".