Kemiprodukter granskas

Handeln med kemiska produkter granskas i Västerås. Butiker som säljer kemiska produkter sätts under luppen av miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås. Man letar bland annat efter dåligt märkta produkter.

Granskningen är en del i ett samverkansprojekt som leds av Kemikalieinspektionen.

- Vi tittar på märkning av produkter som är gifitiga, mycket giftiga, hälsoskadliga, miljöfarliga och frätande, (...) om de är lättåtkomliga för barn och så vidare. Och här har jag hittat en produkt som inte har någon märkning alls. Det säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Katarina Solver, under en inspektion i en butik i Västerås.

Det är mellan 10 och 15 butiker i Västerås, till exempel byggvaruhus, besinstationer och färghandlare, som under november månad kommer att får ett oanmält besök av miljö och hälsa.

Men resultatet stannar inte i Västerås utan kommer att rapportera vidare. Västerås är nämlingen en av de drygt 140 kommuner runt om i landet som anmält sig till det här tillssynsprojektet som leds av Kemikalieinspektionen som också syftar till en mer enhetlig kemikalietillsyn i landet.

Men vilken nytta har man då lokalt av att ingå en i ett större projekt. Så här svarar Malin Urby, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Västerås.

- Man får ju en inblick i hur det fungerar och hur det ser ut på andra ställen, till exempel. Och det får ju märkbar känning och så där när man är ute och tittar på sådana här stora varumärkeskedjor för att tittar man på ett ställe så åtgärdas ju oftast alla butiker i hela Sverige, säger Malin Urby, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Västerås stad.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".