Arboga/Kungsör

Ägare tjänar miljoner på vårdcentraler

De tre läkarna som driver Åbågens nya vårdcentral i Arboga, Vivalla vårdcentral i Örebro, och till 75 procent äger Kungsörs vårdcentral, tog förra året ut drygt 8 miljoner kronor tillsammans, i löner och aktieutdelning. Det framgår av Vivalla vårdbolags AB:s årsredovisning för år 2008.

Bolaget, som startades i mars 2006, gjorde förra året en vinst på drygt sex miljoner kronor. 5,9 miljoner av vinsten delade de tre läkarna ut till sig själva i aktieutdelning.

Kurt Wetterskog, delägare i företaget och chef för vårdcentralen i Vivalla, kommenterar företagets ekonomiska resultat så här:

–  Det har ju gått bra tycker jag, hittills är väl bäst och tillägga.

Är det ekonomiska resultatet ungefär det ni hade förväntat er?  

– Vi har inte räknat något excakt i procent eller kronor, men att resultatet ser ut att vara stablit.

Hur ser du på de vinster som ni kan plocka ut då som delägare i företaget?

– Ja vinsten är ju det som blir kvar efter det att man har uppfyllt kontraktet.

Kurt Vetterskog säger att han och de andra ägarna tar ut en lägre lön än sina läkarkollegor och att de själva står för inbetalningarna till sina pensioner.

För att täcka upp det här krävs det enligt honom att ägarna får ungefär en vinstmiljon var om året. Men utöver det fick alltså de tre ägarna ytterligare en miljon var när förra årets resultat var klart. Dessutom fick de 700 000 kronor var i arvode för att de sitter i företagets styrelse.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".