Arboga/Kungsör

Miljonvinst från start

Vivalla vårdbolag AB har gått med miljonvinst, ända sedan bolaget startades i slutet av 2005. Det visar vår fortsatta granskning av det Örebrobolag som bland annat driver Åbågens nya vårdcentral i Arboga och äger 75 procent av Kungsörs vårdcentral.

Som vi berättat fick de tre läkare som äger bolaget förra året två miljoner var i vinst plus 700 000 kronor var i styrelsearvode.

Bolaget startades i slutet av 2005 efter att läkarna tagit över driften av vårdcentralen i Vivalla. Redan i sin första årsredovisning som är för 2006 är vinsten uppe i över två miljoner kronor. Då hade företaget sedan några månader också tagit över en vårdcentral i Arboga.

Från och med 2007 driver det också en vårdcentral i Kungsör. Det året blev vinsten närmare fem miljoner. Sammanlagt har nu företaget gjort en vinst på 13 miljoner och ägarna har plockat ut allt utom 200 000 kronor. Samtidigt har de också fått ersättning för att de sitter i bolagets styrelse. Totalt har varje ägare hittills fått över sex miljoner kronor från företaget.

Enligt en av delägarna, vårdcentralschefen i Vivalla Kurt Vetterskog, måste varje delägare få upp emot en miljon om året för att kompensera att de tar ut lägre lön än sina anställda kollegor, och för att själva kunna göra pensionsavsättningar.

Men hittills har de alltså fått ut dubbelt så mycket från sitt vårdbolag.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".