Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pilen pekar mot Mälardalens högskola i Västerås.
västerås

Högskolan kan tappa studenter

Sverige kommer att tappa sju av tio utländska studenter om man inför studieavgifter från hösten 2011 som regeringen planerar. Det visar en undersökning som Mälardalens högskola gjort.

Mälardalens högskola har idag omkring 600 utländska studenter, och rektorn Ingegerd Palmér menar att högskolan kan förlora mycket om man tappar ett flertal av dem.

– Säg att vi då tappar 70 till 80 procent, så blir det kvar max ett par hundra. Det är ju naturligtvis ett minskat studieantal, men det är inte det som egentligen är det viktiga, utan att utbildningsmiljön förlorar så mycket.

– Det är väldigt bra i dessa globaliseringstider att även svenska studenter som inte reser ut får en möjlighet att möta studenter från olika länder. Dessutom så tillför de här studenterna ofta väldigt mycket till undervisningen därför att de kommer med lite andra erfarenheter och andra kunskaper, säger Ingegerd Palmér, rektor vid Mälardalens högskola.

Många säger nej till Sverige om avgift införs

I en undersökning som Mälardalens högskola har gjort bland internationella studenter vid svenska lärosäten ställdes frågan om den studerande skulle välja Sverige som studieland om de tvingas betala för sin utbilding.

43 procent av de tillfrågade svarade tydligt "nej" och 33 procent var tveksamma.

Marknadsföring av Sverige nödvändig

Ingegerd Palmér har i princip inget emot att man tar betalt för utbildningen, men gör man det måste samtidigt satsa på att marknadsföra Sverige som studieland, anser hon. Annars tror hon att Sverige riskeraratt hamna i samma situation som Danmark för några år sedan:

– Danmark gjorde den här processen för några år sedan men följde inte upp med några som helst insatserför att marknadsföra Danmark som studieland. Danmark tappade mer än 80 procent av sina studenter och de har ännu inte fått tillbaka dem.

– Holland gjorde den motsvarigheten i början på 2000-talet och Holland har lyckats väldigt väl, trots att de har lika höga avgifter som Sverige skulle få. Det tillskrivs att Holland i det sammanhanget gjorde en väldigt stor satsning på att marknadsföra Holland som studieland och har rekryteringskontor ute i världen, säger Ingegerd Palmér.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".