Helena Widegren och Mattias Svedberg, badpersonal.
Västerås

Kristiansborgsbadet blir kvar

Den styrande Västeråsalliansen har ändrat sig angående Kristiansborgsbadet. Förut ville man lägga ner badet, men nu är det bestämt att badet blir kvar. Men frågan är vem som ska driva Krtistiansborgsbadet i framtiden och vem som ska betala den nödvändiga renoveringen.

Att Västeråsalliansen nu ångrat sig och vill säkra badverksamheten på Kristiansborgsbadet gläder förstås personalen på badet. Men samtidigt är de reserverade.

– Jag tycker det låter jättehärligt, men man blir lite osäker när det är fram och tillbaks hela tiden, säger badvakten Mattias Svedberg.

– Att det känns jättebra är den första känslan, men samtidigt vågar man inte ropa hej förrän det är klart, säger kollegan Helena Widegren, som bland annat jobbar med relax och babysim.

Diskussionen om Kristiansborgsbadets vara eller icke vara började för tre år sedan när kommunfullmäktige i Västerås beslutade att satsa på det planerade äventyrsbadet Kokpunkten. Att ha flera bad i staden skulle bli alldeles för dyrt ansåg man, eftersom man då uppskattade att Kristiansborgsbadet behövde renoveras för uppåt 50-60 miljoner kronor.

Den borgerliga alliansen aviserade därför att man skulle lägga ner badverksamheten där. Men, nu har de alltså ångrat sig.

– Vi har förstått när vi lyssnat på allmänheten, och även sett, att det är ett viktigt bad. Vi vet också att Kokpunkten skjuts lite på framtiden vilket gör att det är viktigt att säkerställa badverksamheten på Kristiansborg, säger Mikael Damsgaard (M) ordförande i Kultur- idrotts och fritidsnämnden i Västerås.

Längre än så har man egentligen inte kommit. Nu återstår frågan om vem som ska driva badet i framtiden, kommunen eller någon annan, och därmed frågan om vem som ska betala för den välbehövda renoveringen.

Utredningar pågår och beslut väntas under början av 2010.

– Vi kommer att göra ett paket där vi hittar en helhetslösning både kring hur vi hanterar investeringar och hur vi hanterar driftsfrågor, säger Mikael Damsgaard (M) ordförande i kultur- idrotts och fritidsnämnden i Västerås

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".