Elisabeth Unell (M) kritiseras av Per Lithammer (V).
Västerås

Senarelagd valbudget vållar protester

Nästa år vill Västeråsalliansen skjuta upp besluten om budgeten för 2011 till efter valet. Annars brukar budgeten tas i juni. Men dels är det bra att de som blir valda i september 2010 får ett större inflytande över budgeten, dels är budgeten extra komplicerad ett valår, speciellt i nuläget, menar Västeråsalliansen. Men oppositionen ser bara nackdelar med förändringen.

– Dels för att vi är inne i en lågkonjunktur och det gör att våra förutsättningar är så svåra att förutse. Vi kan se att redan i år, i budgeten för 2010 som vi tog i juni, där har vi fått över 100 miljoner kronor i ytterligare statliga bidrag som vi inte hade med när vi tog budgeten i juni, säger Elisabeth Unell, moderat kommunalråd i Västerås.

– Vi ser också att skatteintäkerna ökat. Vi ser att vi får minskade försäkringskostnader på grund av att personalen är mer frisk, vilket är mycket glädjande, men det är svårt att förutse verksamheten. Speciellt när det är lågkonjunktur är det svårt att förutse hur det kommer att se ut när det gäller både statsbidrag och skatteintäkter, säger Elisabeth Unell.

Men oppositionen är kritisk.

– Jag har aldrig varit med om det förut och det låter ju som snömos egentligen. Det måste ju vara så att man inte kan göra en budget. Den allians vi har nu har ju gjort budget i flera år. Varför skulle de inte kunna göra det ett valår? Väljarna vill väl veta vilka pengar som partierna satsar, så något lurt är det med detta, säger Per Lithammer, Vänsterpartiet.

Men att en senarelagd budget skulle innebära fördelar, att det är lättare för dem som kommer nya som förtroendevalda efter valet, att det skulle bli lättare för dem att sätta sig in i det här, ser du inga sådana fördelar?

– Snarare tvärtom. Att komma pang på, bli vald, och det första du ska göra är att lägga en budget...Det vet väl alla som börjat någonstans nytt, att det är skönt att det finns en budget som man kan utgår från, och sätta sig in i frågorna, och sedan kan man börja göra om. Så det är precis tvärtom där också, säger Per Lithammer, vänsterpartistiskt oppositionsråd i Västerås.

Oppositionen tycker ju att det är budgeten man går till val på, och att man så att säga slipper undan att presentera den, i och med att man senarelägger den?

– Det vi ser är att vi går till val på något som ska vara en hel mandatperiod. Vi går till val på ett valmanifest, något som håller fyra år framöver. Vi gjorde så inför föregående val, att vi gick till val på ett valmanifest, och sa att det här kommer vi att göra. Vi kommer att jobba på samma sätt den här gången, säger Elisabeth Unell, moderat kommunalråd i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".