västerås

Arbetsmiljöverket kräver konsekvensutredning

Vårdföretaget Attendo care får nu bakläxa av Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Södergårdens äldreboende i Västerås, konstaterades att vårdföretaget gjort personalneddragningar och schemaändringar utan att först ha bedömt riskerna ur arbetsmiljösynpunkt.

Det hela började med att de fackliga skyddsombuden på Södergårdens äldreboende i Västerås oroades över att arbetsmiljön på boendet skulle skapa ohälsa bland personalen. Oron grundades i en organisationsförändring som arbetsgivaren Attendo Care gjort, med personalreducering och nya scheman.

I början av november besökte Arbetsmiljöverket boendet i Västerås. Då konstaterades att Attendo Care brustit eftersom de inte gjort någon ordentlig riskanalys innan de genomförde förändringarna som trädde ikraft redan i början av oktober.

Därför får Attendo Care bakläxa. Nu kräver Arbetsmiljöverket att vårdföretaget utreder konsekvenserna av de förändringar som redan gjorts och noggrant undersöker de nuvarande arbetsförhållandena vid Södergården.

Eventuella åtgärder som måste vidtas för att säkra personalens fyskiska, psykiska och sociala arbetsmiljö ska dokumenteras i en speciell handlingsplan.

Förändringen kommer att utvärderas under januari 2010.

Jenni Ek, verksamhetschef på Södergården, säger till P4 Västmanland att hon ännu inte fått beslutet från Arbetsmiljöverket och vill därför vänta med att ge en kommentar.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".