Andreas Porswald (MP), Elisabeth Unell (M), Per Lithammer (V).
Västerås

Partier vill inte ge SD vågmästarroll

Opinionsmätningar pekar på att Sverigedemokraterna kan gå framåt i valet nästa år. I Västerås var partiet vid förra valet bara 257 röster från att ta sig in i kommunfullmäktige, där det är  ganska jämnt mellan blocken. Men om Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll i Västerås, kommer de andra partierna att söka nya samarbetsformer.

– Jag tycker det skulle vara en mycket olycklig situation om vi fick en vågmästarroll med Sverigedemokrater. Jag är övertygad om att vi kommer att hitta en lösning gemensamt, vi alla partier i Västerås som vill ha öppenhet, mottagande och ta emot de som kommer hit, säger Elisabeth Unell, moderat kommunalråd i Västerås. 

Då pratar du om ett samarbete över blockgränserna? 

– Jag pratar om att vi kommer nog att se till att hitta lösningar så att vi kan gå vidare, säger Elisabeth Unell. 

Miljöpartiet i Västerås samarbetar med de borgerliga partierna. Miljöpartiets kommunalråd Andreas Porswald tror att det kan krävas gemensam politik över de traditionella blockgränserna, om Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll i Västerås. 

– Oavsett samarbetsformer så kan det krävas tre, fyra eller fem partier för att bredda ett samarbete, för att få en tydlig majoritet i kommunfullmäktige i Västerås, säger Andreas Porswald.  

Och då handlar det om ett samarbete över de traditionella blockgränserna? 

– Det kan jag tänka mig att i ett sådant fall kan det bli så. I och med att man inte får egen majoritet i något av blocken, och inget parti vill att Sverigedemokraterna ska bli vågmästare. Då måste man diskutera en gemensam politik mellan flera partier, över blockgränserna, säger Miljöpartiets Andreas Porswald. 

 Vänsterpartiet ser också att det kan krävas nya samarbetsformer. 

– Det finns ju många lösningar på det. Hur de skulle kunna se ut tror jag inte man kan säga i förväg, men det finns många varianter, säger Per Lithammer, vänsterpartistiskt oppositionsråd i Västerås. 

Men då talar vi om nya lösningar. Samarbete över blockgränserna till exempel? 

– Ja, om frågan hamnar där, då ska man inte stänga den dörren, det tycker jag inte, säger Per Lithammer, Vänsterpartiet i Västerås.

Monica Elfström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".