1 av 3
Elisabeth Unell (M) till vänster och Ulla Persson (S) till höger vill båda gärna samarbete med Miljöpartiets Andreas Porswald i mittten. Foto: SR.
2 av 3
Andreas Porswald
3 av 3
Elisabeth Unell
Västerås 17 November

Miljöpartiet populär samarbetspartner

Miljöpartiet i Västerås utvärderar nu samarbetet med de borgerliga partierna i Västeråsalliansen. Sedan ska medlemmarna avgöra vilka partiet ska samarbeta med framöver.  Och det finns fler intresserade än de borgerliga. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill gärna se samma rödgröna samarbete som på riksplanet.

– Det har ju fungerat ganska bra med Västeråsalliansens partier och vi har ett arbete där medlemmarna är med och diskuterar. Vi får återkomma till hur vi tar ställning inför nästa val, säger Andreas Porswald, miljöpartistiskt kommunalråd i Västerås.

Det pågår en formaliserad utvärdering av det här samarbetet?

– Ja, precis, och precis som vi gjorde med Socialdemokraterna och Vänstern. Då hade vi en enkät där man tillfrågade medlemmarna om fördelar och nackdelar. Det är ju ganska bra att ta upp en diskussion, utvärdera, säger Andreas Porswald.

Den förra utvärderingen gällde som sagt samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och resultatet blev att Miljöpartiet slog sig ihop med de borgerliga. Men det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess. Vänsterpartiets Per Lithammer börjar gärna om på nytt.

– Jag ser väl det som det naturliga, när det finns ett sådant gemensamt arbete på riksnivå. Jag skulle varmt välkomna ett sådant samarbete, absolut, säger Vänsterpartiets Per Lithammer.

Moderata kommunalrådet Elisabeth Unell vill också samarbeta med Miljöpartiet, att Västeråsalliansen ska leva vidare.

– Absolut, vi har ett väldigt gott samarbete och jag tycker att alla behövs. För vi är partier med olika inriktning och det är bra när vi får olika driv på olika frågor på ett bra sätt. Jag skulle vilja säga att det är oerhört bra att vi är fem partier som jobbar tillsammans, säger Elisabeth Unell.

Miljöpartiets Andreas Porswald stänger inga dörrar. 

– Det är ju så för alla partier i en kommunal församling där man har olika samarbeten, där avgör ju så att säga olika samarbetsformer och vad medlemmarna tycker och det politiska programmet som man lägger fram, och sedan ser man hur man kan samarbeta i olika frågor, säger Andreas Porswald. 

Du vill ha två dörrar öppna? 

– Ja det kan ju tänka sig. det kan vara ganska taktiskt också, att diskutera olika samarbetsformer, säger Miljöpartiets Andreas Porswald.

Monica Elfström
nyheterna.vstm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".