köping

Avslag för Ida

Under tio års tid har kommunen och landstinget erbjudit vård till 19-åriga Ida från Köping som inte har gjort henne bättre, istället har hon blivit sämre och börjat skära sig. I ren desperation erbjöd sig familjen, i sin senaste ansökan, att betala för vården på ett behandlingshem om kommunen betalade för ett familjehem i närheten. Men det vill inte kommunen stå för.

– Jag blev ledsen, men det var nästan förväntat. Jag har ju inte fått någon hjälp förut så varför skulle jag få det nu, säger hon.

Viktigast för Ida är att bryta isoleringen i hemmet

Idag klarar hon inte att gå ut ensam, än mindre pendla ensam med buss och tåg till ett behandlingshem.

Ida tror själv att om hon klarar att bryta isoleringen, genom att flytta till ett familjehem i närheten av behandlingshemmet, så skulle hon bli så stärkt av det att hon skulle bli mer mottaglig för den vård som erbjuds.

Som det är nu har hemmet blivit ett fängelse, säger Idas pappa:

– Hon sitter i Kumlabunkern, fast hemma. Under de här åren har jag lärt mig att man inte behöver ha galler för fönstren för att sitta i fängelse. Och den här isoleringen måste brytas, säger han.

Ida vill komma till ett behandlingshem utanför Västerås, som förutom social träning och terapi, även erbjuder en hästskötarutbildning.

Men varken landstinget eller Köpings kommun vill betala, och under tiden blir Ida sämre.

I slutet av september skar hon sig svårt i armarna och hamnade på akutpsyk i Västerås.

Familjen skrev en ny ansökan där de erbjöd sig att betala för vården på behandlingshemmet om kommunen stod för kostnaden för ett familjehem i närheten.

Men det blev avslag igen och Ida är frustrerad, men tänker inte ge upp:

– Någonting som jag tycker att både landstinget och kommunen ska veta är att jag inte är ny i det här.

Jag har ju suttit i samtal och på utredningar i snart 10 år. Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv.

Men det är ingen som lyssnar när jag säger att jag vet vad jag klarar och inte klarar. Jag vet mina styrkor och mina svagheter, men det är ändå ingen som lyssnar, säger hon till P4 Västmanland.

Ida, som egentligen heter något annat, har nu överklagat kommunens beslut.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".