Fagersta

Vånda när anställda ska välja arbetsgivare

Senast på måndag måste de anställda på Bergslagssjukhuset i Fagersta bestämma sig om de ska låta sin anställning gå över till företaget "Mitt Hjärta" som tar över driften av sjukhuset nästa år, eller om de ska fortsätta vara anställda hos landstinget.

På torsdagkvällen hade fackföreningen Vårdförbundet möte med sina medlemmar, och Jani Stjernström, ordförande i Vårdförbundets avdelning Västmanland, säger att beslutet om hur man ska göra med sin anställning betyder stor vånda för många.

– Vi ser ju att många far illa i det här och är stressade och undrar om de kommer att göra rätt eller fel, för tar man ställning och stannar kvar i landstinget så ser vi att det finns inte förutsättning att få jobb i Fagersta utan då blir det landstingsövergripande jobb som erbjuds och då kan det vara Köping, Västerås eller Sala, säger hon.

I början av nästa år tar företaget "Mitt Hjärta" över driften av Bergslagssjukhuset från landstinget, och för de anställda som inte lämnar något besked, inte gör något aktivt, kommer anställningen automatiskt att flyttas från landstinget till det nya företaget.

Men den som vill ha kvar sin anställning hos landstinget måste anmäla det senast på måndag.

Enligt Jani Stjernström finns en oro för eventuella nedskärningar när den nya arbetsgivaren tar över. Dessutom säger hon att facket och "Mitt Hjärta" har olika syn på vad som händer med exempelvis regleringen av uppsägningstid när man byter kollektivavtal, från det avtal som landstinget tillämpar till det som ska gälla när "Mitt Hjärta" tagit över.

Anna Hammarström, delägare i "Mitt Hjärta" vill inte kommentera bytet av kollektivavtal i och med att fack och arbetsgivare ska förhandla om det i december.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se