fagersta

Landstingsråd sitter på två stolar

Idag måste de anställda på Bergslagssjukhuset bestämma om de ska gå över till privata företaget Mitt Hjärta eller om de ska jobba kvar i landstinget. Även sjuksköterskan och landstingsrådet Barbro Nordström känner oro inför valet.

Företaget Mitt Hjärta tar över driften av bergslagssjukhuset, efter att ha vunnit upphandlingen. Barbro Norström jobbar både som sjuksköterska på Bergslagssjukhuset och som landstingsråd. Hon har valt att bli privatanställd men delar den oro som många andra anställda känner.

– Jag kan ju inte förneka att jag känner oro jag också, som personalen för övrigt gör. Det har bränt mycket energi, tycker jag, och gett oss tveksamheter, säger Barbro Norström, diabetessjuksköterska på Bergslagssjukhuset och landstingsråd för Sjukvårdspartiet. 

De som tackar ja till att gå över till företaget Mitt hjärta, det vet egentligen inte vad de får, är det vad du menar? 

– Precis det. Och förhandlingarna med facket blir den sjunde december. Vi får alltså vänta tills dess. Och är det så att den här oron är obefogad, då tycker jag att vi kan få veta det, helt klart. För det är ju ingen som tjänar på det här. 

Hur har landstinget skött sin roll i det här då, tycker du? 

– Ja, jag blir tveksam nu när du ställer frågan, därför att jag tror inte att landstinget har förstått riktigt att vi den 23 november ska tala om, om vi vill övergå i ny regi eller om vi ska vara kvar i landstinget. För det här kommer annars att skapa mycket merjobb för landstinget också, säger Barbro Norström. 

Landstinget, det är ju på sitt sätt du? 

– Ja, och jag tänker göra allt för att det här ska ros i land. 

Vad är det som ska ros i land, menar du? 

– Att det ska bli en bra verksamhet här uppe på Bergslagssjukhuset, och personalen kan komma in i den nya verksamheten med en positiv andra. Det tycker jag att alla är värda, säger Barbro Norström, landstingsråd och sjuksköterska på Bergslagssjukhuset.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se