Heta FP-diskussioner om arbetsrätten

Det gick hett till på Folkpartiets landsmöte idag när arbetsrätten behandlades. Bakgrunden är en motion från riksdagsledamoten Agneta Berliner från Västerås om ändringar i Lagen om anställningstrygghet, LAS.

Berliner ville att Folkpartiet ska verka för att turordningsreglerna helt ska avskaffas för företag med upp till 50 anställda, och att övriga företag ska få göra tio undantag från turordningen.

På så sätt menar Agneta Berliner att företag ska kunna behålla den kompetens de behöver när de måste minska personal, och att unga och invandrare ska få det lättare på arbetsmarknaden.

Hon fick högljutt bifall av många partikamrater, och en del villle gå ännu längre. Trycket var hårt på att partistyrelsen ska gå längre än det förslag man ställt sig bakom.

– Fega inte nu Folkpartiet, ta fajten och tala om att dagens system inte funkar, sade västeråsaren Jan Rejdnell i ett inlägg, enligt TT.

Men andra varnade för att de mer radikala motionerna kan uppfattas som en krigsförklaring mot facket, och påpekade att det är valår nästa år.

Kvinnoförbundets ordförande Birgitta Ohlsson varnade för att gravida kvinnor och småbarnsföräldrar som måste hämta tidigt på dagis riskerar att förlora jobbet, eftersom arbetsgivarna föredrar singlar som kan jobba över hur mycket som helst.

Det gjorde Agneta Berliner upprörd. Hon tyckte att Ohlsson kom med skrämselpropaganda och att hon har en förlegad syn på arbetsgivare.

– Detta var ett oerhört lågvattenmärke Birgitta. Det klär dig inte, sade Berliner, enligt TT.

Partistyrelsens linje vann till slut klart. Därmed förespråkar Folkpartiet att dagens två undantag från turordningsreglerna ska gälla alla företag, inte bara de med upp till tio anställda, rapporterar TT.

Folkpartiet hotar också med att utvidga antalet undantag från två till fyra om inte fack och arbetsgivare kommer överens om mer flexibla regler.

Elisabeth Adolfsson
nyheterna.vstm@sr.se