Bärgslagsbladet DO-anmält

En kvinna har anmält Bärgslagsbladet för kränkande behandling till DO, Diskriminerings ombudsmannen. Det var i en debattartikel riktat till kvinnan tidningen gått in och ändrat en insändarskribents text och kallat kvinnan för man, något som kvinnan upplevde kränkande. Kvinnan som tidigare i livet genomgick ett könsbyte från man till kvinna har enligt anmälan tagit illa vid sig.

Anders Edström, chefredaktör på Bärgslagsbladet, beklagar det inträffade och förklarar samtidigt att insändarskribenten använde du-form i texten och det är något som tidningen i princip aldrig använder. När texten ändrades gjordes alltså det stora misstaget som Anders Edström säger.

Han berättar vidare att detta aldrig borde ha kunna inträffa för, som han känner så, känner de på tidningen till kvinnan sedan tidigare och borde ha gjort rätt och riktigt från början.

Kvinnan skriver i sin anmälan att Bärgslagsbladet vid flera tillfällen har kallat henne för man trots att hon även vid de tillfällena redan då var kvinna. Tidningen har då bett om ursäkt och lovat att det inte kommer att hända igen, och det är något som också kvinnan har godtagit, fram till nu, då det har hänt igen.

Det var det moderata oppositionsrådet i Kungsör, Stellan Lund, som skrev den här insändartexten som redaktionen ändrade i, och han var inte förtjust i det som har skett.

– Det är förkastligt att de går in och ändrar.

Han menar vidare att när man skriver en debattartikel så har man ju ett syfte och det syftet kan ju ändras helt om texten görs om för mycket. Stellan Lund ger inte heller speciellt mycket för den ursäkt som tidningen senare publicerade.

– Jag tyckte det var en väldigt liten ursäkt.

Terje Lund
nyheterna.vstm@sr.se