Västerås

Flygplatschefen är inte orolig

Västerås flygplats kommer att gå med närmare 100 miljoner kronor i förlust den här mandatperioden. Frågan om att lägga ner eller behålla flygplatsen diskuteras just nu politiskt, men flygplatschefen Mikael Nilsson är inte orolig för framtiden.

– Nej jag är inte särskilt orolig för jag känner att vi har ett väldigt bra stöd över de politiska blocken. Det är väldigt många människor som är kloka nog att inse att den här infrastrukturen är en jättetillgång för Västerås att ha, kanske med ett underskott just nu. Men här menar jag på att man måste titta över långa tider framåt och mandatperioder är alldeles för kort för att byta beslut i infrastrukturfrågor, säger flygplatschefen Mikael Nilsson. 

I snitt har flygplatsen gått med mellan 23 och 24 miljoner i förlust per år under hela 2000-talet. Det visar en rapport som gjorts på uppdrag av Socialdemokraterna. Nu anser två folkpartister i kommunfullmäktige i Västerås, Göran Landerdahl och Sonia Linnerud, att förlusterna ska sänkas rejält. Annars ska flygplatsen läggas ner.

Flygplatschefen Mikael Nilsson är helt övertygad om att förlusterna kommer att minska i framtiden även om det ligger långt fram i tiden, säger han.

Hur lång tid tror du det tar innan det kan bli ett plusresultat?

– Min kristallkula är kanske mer välputsad än andras, vad vet jag? Jag skulle nog säga att man får nog vara beredd på en tio till femton år. Det grundar jag på vilka prognoser som man gör, flygplanstillverkare och flygbranschen i sig hur tillväxten kommer att se ut då.

Han fortsätter:

– Arlanda har ju sina begränsningar när det gäller utvecklingen av flygtrafiken och det inser ju också Transportstyrelsen då som pekar ut Västerås flygplats som ett riksintressse för framtida flygförsörjning i Mälardalen.