fagersta

Omkring 20 stannar kvar hos landstinget

Ett 20-tal anställda på Bergslagssjukuset stannar kvar hos landstinget när det privata vårdbolaget Mitt hjärta tar över verksamheten i februari nästa år. De som stannar hos landstinget blir omplacerade.

Landstinget har i dag ett 100-tal anställda vid Bergslagssjukhuset, och de som inte väljer att stanna hos landstinget blir anställda av Mitt hjärta.

Att ett 20-tal av de ca 100 anställda vid Bergslagssjukhuset väljer att inte följa med till den nya arbetsgivaren är inget som förvånar landstingets personaldirektör Lena Tell.

– Vi försöker så gott som möjligt hitta en matchning som ger en tillfredsställande lösning för de medarbetare som väljer att vara kvar, säger Lena Tell.

Men det kan betyda att de får pendla om de bor i Fagersta?

– Det innebär med stor sannolikhet att det kan bli pendling, ja, säger Lena Tell. 

I dag jobbar ett hundratal personer på Bergslagssjukhuset i Fagersta. I måndags var sista dagen för de anställda att meddela om de vill stanna kvar hos landstinget och inte gå över till det privata vårdbolaget Mitt hjärta som tar över verksamheten från den första februari nästa år.  

Ett par, tre personer har valt att säga upp sig helt men ett 20-tal personer från blandade yrkesgrupper har valt att ha kvar sin anställning hos landstinget. Det var ungefär den siffra landstinget hade räknat med, berättar personaldirektör Lena Tell. 

Många i personalen har varit oroliga inför övergången. Enligt fackförbundet Vårdförbundet är det inte helt klart vilket kollektivavtal som ska gälla eller om det kan bli tal om uppsägningar när den nya arbetsgivaren tar över. Lena Tell får frågan hur hon tycker att Mitt hjärta har hanterat övergången.

– Mitt Hjärta har ett avtal med landstinget. De vill få en väl fungerande verksamhet, det är deras ambition och jag har ingen anledning att på något sätt ifrågasätta det, säger Lena Tell. 

Vad har landstinget för ansvar att det här blir bra, att de som nu går över får behålla jobbet? 

– Vi har ett ansvar för att det blir en bra verksamhet för medborgarna och en bra sjukvård för medborgarna i Västmanland och i Fagersta, säger landstingets personaldirektör Lena Tell. 

Annika Nordin
Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se