Sala

Salabostäder vill höja hyrorna 2010

Salabostäder vill höja hyrorna med 4,52 procent från den 1 januari nästa år. Fastighetsbolaget menar att höjningen är nödvändig på grund av ökade kostnader under 2010, bland annat för värme och fastighetsskatt, men hyresgästföreningen håller inte med.

– Vi ser ju att det borde finnas möjligheter att prata helt andra nivåer. Vi var väl lite förvånade att det kom ett yrkande på så höga nivåer, alltså vi pratar inte om ett något högt yrkande utan ett av de högsta i landet, säger hyresgästföreningens förhandlingsledare Hans-Göran Lång.

Höjningen är förvånande eftersom 20-talet bostadsföretag ute i landet klarar sig med oförändrade hyror nästa år, menar hyresgästföreningen. Mimer i Västerås och Hallstahem i Hallstahammar har till exempel meddelat att det inte blir några hyreshöjningar 2010.

Hyresgästföreningen kräver nu att Salas politiker tar ansvar för att hålla ner hyrorna.

Trots det låga ränteläget och lågkonjunktur tycker Salabostäders vd Ulf Holmqvist att begäran om en höjning på 4.52 procent är befogad. Han säger också att höjningen kommer att gynna hyresgästerna på sikt:

– Det tycker vi är ett rimligt yrkande, ja.

Varför då?

– Vi har de kostnaderna 2010 och sedan vill vi dessutom det planerade underhållet som ligger i det här, att vi vill utöka.

– Kan vi göra mera planerade saker så ser vi att kan spara på el, värme och reparationer. Så vi har ett långsiktigt tänkande i det här, säger Salabostäders vd Ulf Holmqvist.

Förhandlingar om nästa års hyror i Sala har inletts och fortsätter den 7 december.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se