Ivan Aguéli (1869-1917). Landskap med röda fält.

Vital och populär 90-åring jubilerar

Nu blir det jubileum på Västerås Konstmuseum. Idag lördag invigs nämligen en utställning om Västerås konstförening, som fyller 90 år. Föreningens konstinköp ligger till grund för museets nuvarande samlingar, eftersom föreningen skänkte konsten till museet 1973.

Konstföreningens främsta mål är att sprida ett konstintresse och stimulera konstlivet bland folket, berättar ordförande Urban Myrdal.

Urban Myrdal berättar vidare att det är en vital 90-åring som firar kalas. Sture Gunell från konstföreningen drar sig till minnes en konstresa till Stockholm år 1944. Så många som 450 personer från Västerås följde med, så SJ fick lov att sätta in extra vagnar. 

Även om det inte är fullt lika stor uppslutning idag, så är Sture Gunell ändå nöjd. Det brukar ändå vara så många som följer med på konstresorna, att de fyller en buss. På riktigt populära resor räcker inte ens en buss. 

Några av de tavlor som man i föreningen är mest stolta över är de sju tavlor av Ivan Aguéli, som köptes in för 900 kronor år 1920. Tavlorna är idag är värda fler miljoner kronor. 

Terje Lund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista