Västerås Domkyrka

Kyrkklockor slår ett slag för miljön

I eftermiddag klockan tre kommer över 70 kyrkor runt om i hela Västerås stift att ringa för miljön. Kyrkklockorna här i stiftet svarar de klockor i Köpenhamns domkyrka som ringer vid en stor manifestation i samband med FN:s klimatmöte, som pågår i Köpenhamn.

– Vi gör det här för att lyfta frågan om att den här klimatkonferensen måste komma till ett klokt och vettigt och framsynt beslut. Kyrkklockor har alltid använts för två saker; dels för att varna för faror, dels för att sjunga ut ett hopp om att världen kan bli bättre, säger stiftsadjunkt Pelle Söderbäck. 

Klockan tre i eftermiddag kommer varje kyrka att ringa 350 slag. Det symboliserar att den kritiska gränsen för koldioxid i atmosfären, 350 ppm, har överskridits och att det är dags att göra något åt det. 

Klockringningen är världsomfattande och startar på Fijiöarna där dygnet börjar. 

Rent miljömässigt går det ju åt en hel del el vid en sådan här stor manifestation, men det finns ett klart syfte, menar Pelle Söderbäck.  

– Det är klart att man kan bli nostalgisk och säga att det vore fint om vi ringde för hand, men jag tror att vi ska lära oss se små frågor och stora frågor. Kan den el vi förbrukar för att ringa bidra till att göra den här världen bättre, då använder vi den elen till just det, säger stiftsadjunkt Pelle Söderbäck. 

Även Naturskyddsföreningen i Västerås och Förbundet Agenda 21 i Västmanland gör gemensam sak med kyrkan och andra organisationer för klimatet i dag på eftermiddagen. 

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista