Överklagan om kyrkoval avslås

Svenska kyrkans valprövningsnämnd avslår överklagandet av valet till fullmäktige i Västerås kyrkliga samfällighet, eftersom mandatfördelningen har skett i enlighet med kyrkoordningens regler. Nu vill Socialdemokraterna och de borgerliga nomineringsgrupperna ändra kyrkovalets regelverk.

– Vårt mål är att en röst ska vara lika mycket värd, oavsett vad man röstar på i kyrkovalet. Det är inte så enligt det regelverk som gäller nu, och det vill vi ändra på till nästa kyrkoval 2013, säger Jörgen Eklund, som är gruppordförande för Socialdemokraterna i Västerås kyrkliga samfällighet.

Det var i mitten av oktober som Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartister i Svenska Kyrkan överklagade höstens kyrkoval i Västerås, till Svenska kyrkans valprövningsnämnd.

Orsaken var att nomineringsgruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, fick egen majoritet med 23 av fullmäktiges 45 mandat, trots att POSK bara hade en väljarandel på 38,9 procent. Samtidigt hade Socialdemokraterna och de borgerliga nomineringsgrupperna en väljarandel på 58,9 procent.

– Men det räckte inte till majoritet, säger Jörgen Eklund

Svenska kyrkans valprövningsämnd avslår dock nomineringsgruppernas överklagan, eftersom de konstaterat att mandatfördelningen skett enligt Svenska kyrkans regler. Regler som Socialdemokraterna och de borgerliga nu alltså vill ändra på.

– Det finns flera saker man kan göra, till exempel att införa utjämningsmandat i samfällighetsvalen precis som i kyrkomötet och stiftsfullmäktige.

Och enligt Jörgen Eklund kommer kyrkovalet 2013 att påverkas negativt om regelverket inte ändras.

– Det kommer att leda till ett ännu mindre valdeltagande och det är tvärtom mot vad jag skulle vilja se, säger Jörgen Eklund gruppordförande för Socialdemokraterna i Västerås kyrkliga samfällighet.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista