Länsveterinär Per Sahlander kräver mer resurser.

Fortsatt kritik mot brister i djurskydd

Länsveterinär Per Sahlander ifrågasätter om jordbrukminister Eskil Erlandsson vet hur verkligheten ser ut för djurskyddsinspektörerna i ute landet. Detta efter Erlandssons uttalande om att länsstyrelserna prioriterar fel när pengarna till djurskyddskontroller inte räcker till.

– Om man nu jobbar i den här verkligheten så har man litet svårt att förstå vad det är frågan om. Man får en klar känsla av att man inte riktigt har insikt i de förhållanden som råder på den här nivån, säger Per Sahlander, länsveterinär på länsstyrelsen i Västmanland. 

Jordbruksministern tänker inte skjuta till mer pengar, trots protester från hela landet att djurskyddet är hotat. 

De tre miljoner som länsstyrelsen i Västmanland fått från regeringen för att genomföra djurskyddskontroller för sällskapsdjur och djurhållning, ska räcka till mycket. 

Utöver djurskyddshandläggarna ska pengarna även finansiera juristernas, veterinärernas och byggnadskonsulternas arbete, de är också inkopplade i de här ärendena. 

Så ser det ut i hela landet sen länsstyrelserna tog över ansvaret från kommunerna vid årsskiftet. I Västmanland försvann en och en halv tjänst och antalet kontroller har minskat från 690 förra året till drygt 260 hittills i år. 

Dessutom kommer länsstyrelsen att få 350 000 kronor mindre nästa år i sin budget.

Länsveterinär Per Sahlander vill att regeringen antingen skjuter till mer pengar eller talar om vad man inte ska göra för att hinna med. 

– Idag går större delen av tiden åt för djurskyddskontroller när det gäller sällskapsdjur, det vill säga hund- och kattärendena, säger Per Sahlander. 

Menar du att ni ska få mer resurser? 

– Det är ju den enda lösningen, eller så får man se över hur man ska jobba med djurskyddskontroller när det gäller våra sällskapsdjur, säger länsveterinär Per Sahlander. 

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista