Uppskattat med receptfritt i butiker

Det har gått drygt en månad sedan det blev tillåtet att sälja receptfria läkemedel i detaljhandeln. Idag kan man köpa såväl värktabletter som nässpray i vanliga livsmedelsbutiker och bensinmackar. OKQ8 vid Råbyleden i Västerås har sålt receptfria läkemedel sedan början på november och det är uppskattat, enligt personalen.

Två av mackens kunder som P4 Västmanland pratat med, menar att det bra att man nu kan köpa receptfria läkemedel även på till exempel bensimackar.

– Det är bara bra. Det tillgängligt så man slipper att passa på apotekets tider. Jag har köpt nässpray, säger en kvinnlig kund.

– Det är toppen. Tillgängligheten blir bättre och det är jättebra för alla, säger en manlig kund.

Erica Pepponen som arbetar bakom disken bekräftar bilden om att den receptfria försäljningen har varit uppskattad.

– De tycker att det är jättebra att det finns, absolut. Fast det är väl lite konstigt att man säljer allt på en bensinmack men det handlar om tillgänglighet. Vi säljer faktiskt någonting varje dag i alla fall. Alvedon, framför allt, Ipren, nässpray har också gått väldigt bra, faktiskt. Det är bra att vi säljer eftersom vi har öppet länge och öppnar tidigt och stänger sent, säger Erica Pepponen.

Det behövs inget särskilt tillstånd för att börja sälja recepfritt. Det affärer och butiker måste göra är en anmälan om försäljning till Läkemedelsverket och se till att de har system för egen kontroll. Och de regler som gäller för själva försäljningen verkar Erica Pepponen ha koll på.

– Jag får inte tala om vad du ska köpa för något men jag kan tala om att vi har läkemedel. Så kan vi säga. Vi kan också tala om ifall det är läkemedel för vuxna eller för barn men jag får inte rekommendera vad som är bäst eller inte, säger Erica Pepponen.

Läkemedelshyllan på macken är placerad på väggen bakom disken och det är helt medvetet, menar Erica Pepponen.

– Det är ju 18-årsgräns så det ska ju vara bevakat och legitimation ska kollas, säger Erica Pepponen, anställd på OKQ8 vid Råbyleden i Västerås.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista