Thomas Forsberg
Västerås

Kontroller av receptfritt dröjer

Allt fler butiker säljer nu receptfria läkemedel. Enligt lagen är det kommunerna som ska sköta kontrollerna, men i till exempel Västerås kan det dröja ända till nästa höst innan kontrollerna kommer igång. Det är något som miljö- och hälsoskyddsförvaltningen beklagar.

– Det är ju olyckligt på ett vis. Vi är ganska vana vid att staten kommer med snabba förändringar i lagstiftningen, men det här är nog till och med rekord för dem, säger Thomas Forsberg, direktör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås. 

– Det blir ju ett glapp men det viktiga är ju att anmälningsförfarandet till Läkemedelsverket fungerar från det att lagen infördes. Den lokala kontrollen får komma senare, säger Thomas Forsberg. 

Det var först den 3:e december, över en månad efter försäljningsstart, som kommunfullmäktige beslutade att kontrollansvaret inom Västerås stad ska ligga på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. 

Förvaltningen ska alltså kontrollera att butikerna följer reglerna gällande försäljning av receptfria läkemedel. Men upptäcker man regelbrott har man inte rätt att ingripa. Det är en sak för Läkemedelsverket. 

– När det gäller annan lagstiftning är vi vana att själva ha sanktionsmöjligheter med vitesförelägganden och eventuella åtal och så vidare, men det här är ju litet speciellt, säger Thomas Forsberg, på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås. 

Nu väntar miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås föreskrifter om hur kontrollerna ska genomföras och den utlovade utbildningen för dem som ska göra kontrollerna. 

Man väntar även på en lista över vilka butiker man vill att kommunen ska kontrollera. För som det är nu har miljö och hälsa i Västerås ingen koll på vilka butiker som anmält försäljning av receptfritt till Läkemedelsverket. 

– Nej, inte ännu, säger Thomas Forsberg. 

Den utlovade listan över butiker kommer så småningom. Men trots att kontrollerna dröjer, ser inte Thomas Forsberg att det innebär några större risker. 

– Det finns ju alltid risker men man kan ju aldrig skjuta över ansvaret på tillsynsmyndigheten, utan det är ju den som bedriver verksamheten som har ansvaret, säger Thomas Forsberg, direktör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista