Besprutning sommaren 2009

Växande kritik mot att godkänna BTI

Nu kommer mer kritik mot Kemikalieinspektionens planer på att godkänna BTI som bekämpningsmedel mot mygg  Det är Artdatabanken som sällar sig till Världsnaturfondens kritik.

Kemikalieinspektionen har skickat ut en remiss om godkännande för medlet Vectobac G, som också kallas BTI, och används vid myggbekämpning vid Dalälven. 

Världsnaturfonden var starkt kritisk till remissen och nu får de medhåll från Artdatabanken, som arbetar med kunskapen om den biologiska mångfalden i Sverige. 

Artdatabanken skriver i sitt remissvar att Kemikalieinspektionen verkar bortse från den oklarhet som råder bland forskare om hur naturen påverkas av en mer omfattande användning av BTI. 

Artdatabanken underkänner Kemikalieinspektionens remiss och föreslår att beslutet om ett godkännande av myggbekämpningsmedlet BTI skjuts upp, och att en ny remisss skickas ut, med ordentligt vetenskapligt underlag. 

Kemikalieinspektionen å sin sida planerar för ett godkännande av bekämpningsmedlet redan till årsskiftet.  

Gunnar Eriksson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista