Det kostar mer att tillhöra Västerfärnebo-Fläckebo församling än till exempel Norrbo församling.

Kan skilja hundralappar i kyrkoavgift

Avgiften till svenska kyrkan kan skilja flera hundralappar beroende på var i Västmanland du bor. Det står klart nu är 2010 års kyrkoavgiftsnivå är bestämd.

– Det beror på olika saker. Först och främst att varje församling har själv att bestämma hur hög avgift man ska ha. För det andra handlar det om att man utgår för vad man vill ha gjort. Alltså vilka verksamheter som ska bedrivas. Sedan spelar skatteunderlaget roll, alltså hur många som är med i kyrkan och och hur hög deras inkomster är, säger Thomas Söderberg, biskop i Västerås stift.

Kyrkoavgiften är en summa som alla medlemmar i Svenska kyrkan betalar. Det är en procentsats som tas ut på medlemmens inkomst varje månad via skattesystemet. Och det är denna procentsats som är olika hög i de olika församlingarna.

Som ett räkenexempel kan man säga att en som person tjänar 23 000 kronor i månaden får den alltså betala 253 kronor i månaden i avgift om den tillhör till exempel Norrbo eller Dingtuna-Lillhärads församling. Men om den hade tillhört Västerfärnebo - Fläckebo församling så hade den fått betala 428 kronor, alltså 175 kronor mer i månaden.

Varje år omsätter Svenska kyrkan 17 miljarder. Av dessa är nästan 11 miljarder kyrkoavgifter.

– Man bidrar till att kyrkobyggnader finns, att det finns verksamhet i dem och att man kan få träffa personer till exempel präster och diakoner. Det är en förutsättning för att det ska kunna finnas en kyrka att det också finns personer som är beredda på att betala kyrkoavgiften, säger Thomas Söderberg.

Johanna Ravhed
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista