Receptfria läkemedel får inte utplaceras hur som helst i butikerna. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Tidspress leder till uteblivna kontroller

Det sker inga kontroller av att försäljningen av receptfria läkemedel i butiker och på bensinmackar går rätt till. Det är kommunernas ansvar men eftersom Läkemedelsverket inte hunnit informera om var försäljningen sker och hur kontrollerna ska gå till, så sker inga kontroller alls. Så är fallet i till exempel Västerås.

-- Vi håller på och skapar ett register just nu. Vi planerar ju även att vi ska publicera det på vår webbplats. Förhoppningsvis kommer vi att kunna publicera någonting före jul, säger Johanna Lindholm, utredare på Läkemedelsverket.  

För att en butik ska kunna börja sälja läkemedel räcker det en anmälan om försäljning till Läkemedelsverket och att butiken har ett program för egenkontroll. 

Sedan ska man följa de regler som finns i lagen om försäljning av receptfria läkemedel. Men tillsynen av den här försäljningen dröjer. I Västerås räknar miljö- och hälsoskyddsförvaltningen med att de första kontrollerna sker kanske först nästa höst. 

Det efter att Läkemedelsverket kommit med sin vägledning om hur kontrollerna ska gå till, och att man fått utbildning. Innan dess är det ingen mening att göra några kontroller, menar Thomas Forsberg, direktör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås. 

 - Det är ingen mening att gå ut när man inte vet vad man ska titta på, säger Thomas Forsberg. 

Men Johanna Lindholm på Läkemedelsverket menar att kommuner visst kan utföra kontroller redan nu. Det handlar ju om att se till att lagen följs. 

 - Föreskrifterna är klara så regelverket är klart. Och egentligen så står det ju där vad kommunen ska kontrollera. Kommunen ska kontrollera att regelverket, det vill säja alla kraven, följs, säger Johanna Lindholm.

 – Sedan tycker jag inte att man ska glömma att butikerna har ju eget ansvar, och vi har ju försökt att vara tydliga utåt och utbilda butikerna. Jag tror att de allra flesta är seriösa och vill göra ett bra jobb och följa regelverket. 

Men än så länge fattas Läkemedelsverkets råd till kommunerna om hur man ska gå tillväga. Verket har inte heller haft utbildning till kommunerna. Är inte det en stor brist? 

– Ja, det kan man kanske tycka. Det är väl egentligen väldigt mycket som pågår här samtidigt. Det här med hela omregleringen av apoteksmarknaden, att allting kom på en gång här, så vi har ju helt enkelt väldigt mycket att göra just nu. Vi gör det bästa av situationen, säger Johanna Lindholm, utredare på Läkemedelsverket.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista