Surahammar

Surahammar vill bli finskt område

Nu har Surahammar bestämt sig för att satsa finskt. I går beslutade kommunfullmäktige att ansöka om att få bli förvaltningsområde för finska språket.

Efter årsskiftet blir 18 kommuner i Mälardalen, däribland Hallstahammar och Köping, förvaltningsområde för finska språket.

Det innebär att de enligt lag måste erbjuda kommuninvånarna möjligheten att uträtta ärenden hos kommunen på finska samt att få äldreomsorg och förskola på finska. Kommunerna kommer också att tilldelas statsbidrag för de merkostnader som det här innebär. 

Och det är alltså här som även Surahammar vill ingå. Och eftersom kommunen inte finns med på regeringens lista över de utpekade, skickar man nu in en egen ansökan till regeringskansliet. 

– Ja, det var ju inte en dag för sent att man tog ett sådant här beslut. Det kanske skulle ha gjorts redan för 20-25 år sedan för det finns ju en sådan stor grupp finsktalande i Surahammars kommun. Men bättre sent än aldrig, säger Erkki Visti (C), en av dem som suttit med i arbetsgruppen som utrett hur kommunen kan utveckla arbetet med att stärka finska språkets ställning i Surahammar.

Jenny Berggren
Oili Tuomenoja

nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista