Alexandra Kambler och Marie Brandstetter Hiltunen är kritiska till att Kyrkbackens förskola ska läggas ned.
Västerås

Förskoletvist på Kyrkbacken

Senast den sista juni nästa år ska Kyrkbackens förskola i Västerås läggas ner. Fastigheten som heter Hjulmakargården, kommer istället att bli lägenheter. Föräldrarna är kritiska.

Alexandra Kambler och Marie Brandstetter Hiltunen är två av de som har sina barn på Kyrkbackens förskola. Och de kommer inte att flytta på sina barn.

– Så länge vi inte får ett bättre alternativ så kommer vi inte att flytta på oss, säger Marie Brandstetter Hiltunen och får medhåll av Alexandra Kambler.

Men Göran Landerdahl som är folkpartistisk ordförande i fastighetsnämnden tycker inte att det handlar om en ovilja från kommunen. Istället menar han att det handlar om barnens säkerhet.

– Lokalen var utdömd redan för fyra år sedan men sen öppnades den ändå som ett provisorium. Men nu har vi inte längre dispens, säger han.

Men Alexandra Kambler köper inte förklaringen. Hon tycker att det är konstigt att den inte längre ska vara godkänd som förskolelokal. Och hon köper definitivt inte de alternativ som föärldrarna har blivit erbjudna. Ett av dem är att barnen ska flytta till Emausskolan som ligger ett par kilometer bort. Det är alldeles för långt bort enligt henne.

– Västerås Stad är skyldig mig att jag ska kunna ha mina barn i närområdet. Finns vilja så kan man väl rusta upp lokalen, säger hon.

Men några sådana planer finns det inte enligt Göran Landerdahl.

– Hela Kyrkbacken är kulturmärkt och om vi ska bygga om lokalerna så att de passar tidens krav på förskola så måste vi förstöra huset, säger han.

I kväll har föräldrarna bjudit in politikerna till ett möte och Alexandra Kambler har frågorna klara.

– Jag vill veta hur man egentligen har tänkt, säger hon.

Johanna Ravhed
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista