Snart väntar fritt val inom hemtjänsten i Fagersta. Foto: Scanpix.
fagersta

Kundval inom hemtjänsten i höst

Nästa höst kan du som bor i Fagersta och har hemtjänst själv välja utförare. Kommunen inför nämligen kundval inom hemtjänsten från och med första september 2010. Det klubbades igenom i kommunfullmäktige i Fagersta igår.

-- I praktiken innebär det att man ska kunna göra ett aktivt val och att man ska kunna välja en annan utförare än bara kommunen, säger Teemu Sulin, socialnämndens vänsterpartistiske ordförande i Fagersta.

Först och främst mindre utförare

I Fagersta tror kommunen att det först och främst blir mindre företag som kommer att bli aktuella som alternativa utförare och inte de stora företagen som till exempel Carema och Attendo Care som utför hemtjänst i exempelvis Västerås.

– Jag skulle kunna tänka mig att så stora företag måste komma upp i viss volym för att kunna ha möjlighet att etablera sig i en så liten kommun som Fagersta och det lär dröja, tror Teemu Sulin.

Inte dyrare med privat hemtjänst

För de äldre som väljer privat utförare blir inte hemtjänsten dyrare, man betalar utifrån samma principer som idag. Det är kommunen som i sin tur betalar ersättning till de privata utförarna.

Men blir det här dyrare för Fagersta kommun?

– Min bedömning är att det här inte kommer att innebära att det blir några speciella kostnader i Fagersta kommuns organisation, säger Teemu Sulin.

Även de med låg pension kan välja

Vänsterpartisten Teemu Sulin är förespråkare för att öppna upp hemtjänsten för privata alternativ i Fagersta av flera anledningar. Ett av de viktigaste är att det innebär att även de med små pensioner kommer att ha råd att välja privata alternativ om man nu så vill:

– För mig som vänsterpartist är det här också en rättvisefråga. Idag är det ju så att den som har det väldigt gott ställt kan välja en annan utförare om man så önskar. Detta är inte möjligt för den som har låg pension, men med det här systemet som vi nu inför så ger man också möjlighet till den som har en låg pension att faktiskt göra ett aktivt val, säger Teemu Sulin, ordförande i socialnämnden i Fagersta.

Voteringen slutade med 26 ja-röster och 8 nej-röster. En (1) avstod.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista