Snart ska eleverna i Västerås få egna datorer. Arkivbild: Scanpix.
västerås

"Datorsatsning bra men för sent"

ProAros beslut om att alla elever i Västerås kommunala grundskolor och gymnasier ska få egna datorer år 2013 får kritik. Satsningen borde ha skett för länge sedan, säger förre rektorn Anders Härdevik, numera föreläsare och författare.

– Det är ett framtidens lärande, men det är inte ett framtidens lärande med en dator. Det har varit ett nutidens lärande i kanske 10-15 år. Det är besynnerligt att skolan väntar så länge med att vara samtidsanpassad. Det här har ju ingenting med framtiden att göra, det är ju här och nu och har varit så i tio år, säger Anders Härdevik.

På vilket sätt är datorn en fördel för eleverna?

– Det är egentligen ingen fördel, det är en självklarhet för människor i västvärlden. Det är ungefär en fjärdedel som har en dator per huvud så det är ju ett västproblem där vi ligger hopplöst efter och jag har inte hört någonting om vad vi ska göra i mötet mellan människor, lärare och elever. Det är där begränsningen ligger.

– Att köpa in en dator och säga att det är en satsning är förvånandsvärt, säger Anders Härdevik.

– Vi måste gå på elevens intressen, talang och behov för att spetsa samhällskompetens och på något sätt få vuxna individer längre fram som trivs med sig själva och har en god självbild, säger han.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista