Rådjur, hackspett och skogshare finns på Skutterön. Foto: Scanpix. Montage:SR.
Västerås

Skutterön kan bli naturreservat

Skutterön i Mälaren utanför Västerås kan bli naturreservat. I går beslöt Mälarenergis styrelse att gå vidare med planerna på att sälja Skutterön. Spekulant är Naturvårdsverket, som tillsammans med länsstyrelsen vill göra Skutterön till ett naturreservat.

Skutterön i Mälaren, en liten ö mellan Västerås och Eskilstuna. På 60-talet fanns kommunala ambitioner att bygga ett kärnkraftverk på ön, med de planerna skrinlades redan på 70-talet.

Därefter har Mälarenergi haft planer på att satsa på vindkraft på Skutterön, men nu kommer de satsningarna att ske på andra platser.

Det finns stora naturvärden på Skutterön, berättar Mårten Berglind som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland. Till exempel finns flera hundra år gamla lindar på ön. Även djurlivet är rikt, med hackspettar, rovfåglar, rådjur och skogshare.

Allmänheten kommer att kunna besöka Skutterön även i fortsättningen. Om ön blir naturreservat kommer man att försöka göra det lättare för allmänheten att komma i land och röra sig på ön.

Det kommer också att finnas informationsmaterial och skyltar, berättar Mårten Berglind,  naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland. 

nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista