1 av 2
Ungdomar på Stationshusets fritidsgård i Kolbäck. Foto: Jenny Berggren/SR.
2 av 2
Oskar Abazi och Seyde Kaya

Gården lockar - även på lovet

Öppettiderna på länets fritidsgårdar ser olika ut under jullovet. I Köping stänger man helt under nyårsveckan, i Hallstahammar stänger man bara under helgdagarna och i Västerås går flera fritidsgårdar ihop och samarbetar. Men om ungdomarna fick som de ville, så skulle fritidsgårdarna ha öppet som vanligt. Varje dag. Året om.

– Det är på jullovet det borde vara öppet, för det är då det inte finns något att göra. På julhelgen är det ju ofta stängt på stan och andra ställen, då behöver man någonstans att gå, säger Seyde Kaya, flitig besökare på Vallby fritidsgård i Västerås.

– Det blir förstörelse och klagomål när inte fritidsgården är öppen, fyller Oskar Abazi i.

Ungdomarna i Västmanland gillar sina fritidsgårdar, så mycket att om de fick bestämma så skulle fritidsgårdarna ha öppet varje dag, året om. Det säger Tomas Andersson, fritidskonsulent i Hallstahammars kommun.

Den bilden förstärks också av den årliga undersökning som länets fritidsgårdar gör. I den delar 1200 av länets ungdomar ut fina betyg till sina fritidsgårdar, och de delar ut guldstjärnor bland annat i kategorierna bra ledare och bra aktiviteter.

– Det är bra personal, bra stämning och det finns många aktiviteter. Så det är många som kommer hit, säger Andreas, en av alla ungdomar som gillar att vara på Stationshusets fritidsgård i Kolbäck.

Hur gärna ungdomarna än vill så är det dock inte ekonomiskt möjligt för fritidsgårdarna att hålla öppet under årets alla dagar, säger Tomas Andersson, fritidskonsulent i Hallstahammar. I stället får fritidsgårdarna göra vad de kan för att hålla öppet på så bra tider som möjligt. Oavsett om det handlar om skolveckor eller jullovet.

Vad är det bästa med att ha en fritidsgård att gå till?

– Att man kan vara med kompisar, det är det bästa. Kunna umgås och ha någonstans att gå till, säger Andreas på Stationshusets fritidsgård i Kolbäck.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista