Få personer får hundförbud

Den 1 januari 2008 infördes strängare regler för innehav av farliga hundar. Regler som gav polisen rätt att belägga personer som inte klarar av sin hund med hundförbud. Men under de här 2 åren är det bara en person i Västmanland som fått hundförbud. "Det låter lite" säger en hunduppfödare i länet.

– Jag tycker det är konstigt när man har en sådan lag, att man inte nyttjar den lite mer. Man hör ju var och varannan dag om hundar som slagits eller gett sig på någon annan hund eller människor, säger Mathilda Eriksson, Rottweileruppfödare i Tillberga utanför Västerås.

Sedan den 1 januari 2008 regleras hundförbud i lagen om tillsyn över hundar och katter. Den ger polisen rätt att utfärda hundförbud för den som allvarligt brister eller har brustit i tillsynen över en farlig hund. Ett hundförbud tidsbegränsas, förutom i de allvarligaste fallen, till mellan 1 och 5 år. Och om någon bryter mot ett hundförbud kan personen dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

– Du ska kunna känna dig trygg när du går förbi grannens hund, säger Linda Landin, tillförordnad chef för rättsenheten på polismyndigheten i Västmanland.

Men, hittills är det bara en person i Västmanland som fått hundförbud, även om det pågår flera ärenden.

Enligt Linda Landin är det för att hundförbudet inte är något som polisen enkelt tar till. Det här är känsliga ärenden och därför ska det också finnas en ordentlig utredning och grund innan polisen utfärdar ett hundförbud.

Hon förklarar att ett hundförbud grundas på den framtida lämpligheten att ha hand om en hund, och därför tittar polisen först exempelvis på om personen haft andra hundar som omhändertagits eller avlivats.

– I vissa fall så har vi avlivat hundar men inte förlagt personen med hundförbud. Då har det varit just den hunden som har varit farlig medan personen har bedömts som lämplig att ha hand om andra hundar, säger Linda Landin, tillförordnad chef för rättsenheten hos Västmanlandspolisen.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se